Since I can't share Rohani's recipe but Chef Zul of Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur had generously shared with us the recipe!
Percik Ayam
Recipe Oleh Chef Zul, Malay Sous Chef,
Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur
Ramuan dan bahan-bahan:
10ml Minyak Masak
1nos Ayam (di potong 4)
5gm Serbuk kunyit
Garam, secukup rasa
Lada sulah, secukup rasa
10ml Minyak Masak
1nos Ayam (di potong 4)
5gm Serbuk kunyit
Garam, secukup rasa
Lada sulah, secukup rasa
200ml Santan kelapa
Bahan bahan dikisar:
10gm Bawang Putih
30gm Halia muda
30gm Bawang merah
30gm Serai
10gm Kunyit hidup
5gm Lengkuas (Optional)
5gm Cili Kering (direndam)
10gm Belacan
Rencah dan perasa (secukup rasa):
Garam halus
Lada sulah
Gula kabung
Serbuk perasa
Hirisan dan hiasan:
20gm Daun ketumbar
15gm Cili merah (di hiris)
Bahan bahan dikisar:
10gm Bawang Putih
30gm Halia muda
30gm Bawang merah
30gm Serai
10gm Kunyit hidup
5gm Lengkuas (Optional)
5gm Cili Kering (direndam)
10gm Belacan
Rencah dan perasa (secukup rasa):
Garam halus
Lada sulah
Gula kabung
Serbuk perasa
Hirisan dan hiasan:
20gm Daun ketumbar
15gm Cili merah (di hiris)
Rendam cili kering selama 10 minit atau sehingga lembut. Di dalan pemproses makan, kisar kesemua bahan sehingga menjadi lumat.
Bersikkan ayam dan di toskan sehingga kering. Peram bersama serbuk kunyit, garam, lada sulah dan sesudu besar bahan yang telah di kisar tadi selama 45 minit.
Di dalam periuk bnelanga yang sederhana besar, campurkan bahan yang telah di kisar bersama santan, bahan perasa dan direnih dengan api yang perlahan sambil dikacau sehingga menjadi pekat.
Didalam ketuh yang panas (180°c) bakar ayam selama 6 minit. Keluarkan dari ketuhar dan dilumurkan sedikit kuah percik keatas ayam, bakar kembali sehingga ayam menjadi empuk (10 - 12 minit).
Hidangkan ayam di dalam pinggan dan dicurahkan kuah percik ke atasnya. Hias bersama daun ketumbar dan cili merah sebelum di hidangkan.
gosh, sad but true fact: i think i haven't had ayam percik yet this year! crossing my fingers that i'll have some before the aidilfitri season is over :D
ReplyDelete