Friday, 10 August 2012

Festive Raya Recipe Courtesy of Makan Kitchen: Nasi Briyani Kambing

We're done with the 6 recipes from Bazaar Ramadhan and let's continue with the rest that are usually served on Raya Open House itself. I think this Nasi Briyani Kambing is a great dish for that as one does not want to sweat out on the festive day itself. So this one pot wonder briyani is the way to go.


Nasi Briyani Kambing
Resipi oleh Chef Zul, Malay Sous Chef, 
Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur

Nasi Briyani Kambing

Ramuan dan bahan-bahan:
50ml Minyak Sapi
50ml Minyak Masak
300gm Daging Kambing
1kg Beras Basmathi - direndam dalam air 

10gm Jintan Putih
5nos Daun Bay
5gm Bunga Lawang
5gm Buah Pelaga – Hijau
5nos Buah Pelaga – Hitam
5gm Kulit Kayu Manis 

200gm Bawang
5gm Cili Hijau
10gm Tomato
15gm Bawang Putih – dikisar
10gm Halia - dikisar
15gm Serbuk cili
10gm Serbuk kunyit
5gm Garam Masala
100gm Daun Pudina – dikisar 

2 liter Air
secukup rasa Gula & Garam
10gm Bawang Goreng

Cara-cara memasak:

Panaskan minyak dan minyak sapi ke dalam periuk yang besar. Masukkan rempah (jintan putih, bunga lawang, buah pelaga hijau, buah pelaga hitam dan kulit kayu manis ) dan daun bay. Tumis bahan-bahan tersebut dan masukkan bawang, cili, bawang putih dan halia yang dikisar, kacau sehingga sebati.

Masukkan serbuk kunyit dan serbuk cili, kacau and tunggu sehingga minyak timbul. Masukkan tomato, daun pudina yang dikisar dan daging. Masak selama 10 minit dan masukkan garam masala. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Tapiskan beras yang direndam tadi dan masukkan ke dalam kuali, kacaukan. Tuang air sehingga sama rata dengan beras tadi. Kemudian tutup kuali dengan kertas aluminum dan masak selama 10 minit. Kurangkan api dan masak selama 5 minit. Tutup api setelah nasi sudah masak.

Akhir sekali taburkan bawang goreng sebelum dihidang.

1 comment:

  1. love how the rice and meat and veggies in your photo are all beautifully laid out. it looks super-sumptuous :D

    ReplyDelete

Blog Revamping

Hello... I'm in the midst of revamping my blog to make my life a little easier. So do not be alarmed as work is still under construction.

Cheers,
Babe_KL
16 Oct 2012