Monday, 30 July 2012

Bazaar Ramadhan Recipe Courtesy of Makan Kitchen: Kari Udang Mamak

The next Bazaar Ramadhan recipe by Chef Zul, Malay Sous Chef of Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur is Kari Udang Mamak.

Kari Udang Mamak
Resipi oleh Chef Zul, Malay Sous Chef, 
Makan Kitchen, DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur 

Kari Udang Mamak

Ramuan dan bahan-bahan: 
100ml Minyak Masak
1kg Udang galah (dibelah tengah dan di bersihkan)
5gm Halba Biji
5gm Biji Sawi
5gm Daun kari
5gm Cili Kering
300gm Bawang (di hiris harus)
10gm Cili Hijau (di hiris halus)

Bahan-bahan dikisar:
15gm Bawang Putih – dikisar
15gm Halia - dikisar

10gm Tomato
30gm Serbuk Kunyit
20gm Serbuk ketumbar
20ml Air
15ml Yogurt
150ml Santan
5ml Minyak Kelapa
Daun Ketumbar
10gm Garam & Gula (secukup rasa)

Cara-cara memasak:

Panaskan minyak ke dalam periuk yang besar. Masukkan rempah (biji halba dan biji sawi) cili kering dan daun kari. Tumiskan.

Masukkan bawang, cili hijau, bawang putih dan halia yang dikisar. Kemudian masukkan tomato. Masukkan serbuk kunyit dan serbuk ketumbar. Tumiskan sehingga minyak pecah.

Tuangkan air and kacau. Setelah kari mendidih tuangkan santan beserta yogurt dan kacau. Selepas 30 saat masukkan kepala udang galah dan masak selama 10 minit.

Setelah itu, renjiskan sedikit minyak kelapa ke dalam kari dan bubuh garam secukup rasa. Akhir sekali setelah masak, hiaskan dengan daun ketumbar sebelum dihidang.



No comments:

Post a Comment

Blog Revamping

Hello... I'm in the midst of revamping my blog to make my life a little easier. So do not be alarmed as work is still under construction.

Cheers,
Babe_KL
16 Oct 2012